WPsnelheid

Klanten beoordelen ons met
4.5/5

Getest: 7 beste hostingproviders om explosief te groeien in Google

Getest: 5 beste hostingproviders waarmee je explosief groeit in Google

Als je een eigen website begint, wil je dat de website binnen korte tijd goed in Google te vinden is. Websiteeigenaren doen er alles aan om zo hoog mogelijk in de zoekmachines te verschijnen. Dit gebeurt aan de hand van zoekmachine optimalisatie, beter bekend als Search Engine Optimization (SEO).

Om bovenaan in de zoekmachines terecht te komen heb je meer nodig dan enkel wat interne en externe links. Heb je er bijvoorbeeld weleens bij stil gestaan dat ook de kwaliteit van je hosting van invloed is op je positie in de zoekmachines?

De belangen van goede hosting voor je positie in Google

Goede webhosting is belangrijk voor je positie in Google en andere zoekmachines. Ten eerste moet je website altijd beschikbaar zijn. Uiteraard, storingen komen voor en de meeste zoekmachines vinden een paar minuten downtime niet erg. Maar als je website een halve dag niet beschikbaar is, kan het voorkomen dat de website tijdens het indexeermoment van de zoekmachines niet bereikbaar is. Als dit te vaak voorkomt, zullen de zoekmachines besluiten je website minder goed te waarderen.

Bovendien zijn mensen op het internet vaak oplossingsgericht; als een bepaalde website niet beschikbaar is, wordt er vrijwel meteen doorgeklikt naar de website van de concurrent.

Niet alleen beschikbaarheid is van belang voor de positie in Google, ook de snelheid van de website speelt een belangrijke rol. Google wil namelijk dat bezoekers een zo optimaal mogelijke gebruikservaring hebben. Met name de snelheid op de mobiel is voor Google van levensbelang. Google meet de snelheden van websites en beloont websites die zich aan de richtlijnen houden. Websites met een slechte performance worden veel lager geplaatst.

Ten slotte kun je als webmaster ook zelf iets aan de performance van de website doen. Blijf bijvoorbeeld up-to-date met de laatste PHP-versies en installeer een SSL-certificaat.

Criteria waarop we hebben getest

Uiteraard hebben we zelf ook een aantal webhosters getest en op een rijtje gezet. Voor onze test namen we altijd het basispakket van de webhoster om zo een zo eerlijk mogelijk beeld te geven. We keken onder meer naar de prestaties in termen van snelheid, hoeveel gereserveerd geheugen de afnemer krijgt, hoeveel CPU cores er beschikbaar zijn, de kwaliteit van de ondersteuning, eventuele extra’s, de SLA’s en hoe er met backups om worden gegaan. Al deze onderdelen zijn namelijk van groot belang voor de performance van een website.

Snelheid

Ten eerste hebben we de snelheden van de verschillende hostingpartijen gemeten. De snelheid tot aan de eerste byte van de website noemen we time-to-first-byte (TTFB) en is een handig meetinstrument om de reactietijd van de server te meten. Daarbij wordt er gekeken naar hoe lang de server erover doet om het eerste pakket te ontvangen. Hierbij geldt dat lagere waardes altijd beter zijn.

Voor Google is de TTFB niet meteen van doorslaggevend belang. Google straft websites met een hogere time-to-first-byte niet onmiddellijk af in de zoekresultaten. Toch is de snelheid van de website uitgedrukt in TTFB wel belangrijk, omdat websites die er lang over doen om te laden vaak minder goed bezocht worden. Met andere woorden: bezoekers zijn eerder geneigd om de website weer weg te klikken. Google adviseert een TTFB van maximaal 200 milliseconden.

Gegarandeerd RAM geheugen

We keken ook naar het gegarandeerde ramgeheugen. Het RAM-geheugen speelt vooral een rol bij websites met zware databases en veel bezoekers. Bijvoorbeeld als je een webshop runt. Het RAM-geheugen is een cruciale factor bij een van de meest gebruikte content management systemen in de wereld: WordPress. Des te meer plugins je installeert, des te meer RAM-geheugen heb je nodig.

Er zijn talloze hosting providers die een bepaalde waarde aan RAM-geheugen aanbieden. Enkel; in sommige gevallen is er sprake van overselling. Dit betekent dat er meer geheugen wordt aangeboden dan dat er in de praktijk beschikbaar is. Je moet het geheugen delen met ‘de buren’ op dezelfde server. Daarom raden we aan altijd te kijken naar het gegarandeerde RAM-geheugen.

CPU Cores

Bij shared webhosting deel je de CPU cores altijd. Een CPU core is het hart van de server en wordt gezien als het rekencentrum. Hier worden alle zware berekeningen uitgevoerd, samen met het RAM-geheugen. CPU en RAM zijn dan ook twee belangrijke factoren bij het kiezen van een webhoster. Met name bij de keuze voor een VPS kan het aantal CPU cores een belangrijke rol spelen.

Met het aantal CPU cores wordt uitgedrukt hoeveel serverprocessoren er beschikbaar zijn op een bepaalde snelheid. Het aantal cores en de snelheid van deze cores is belangrijk voor de snelheid van de website. Let op: je kunt het aantal cores niet zomaar cumuleren. Bijvoorbeeld: een 4x i3-processor met 3.5 GHz is niet altijd beter dan 4x een i7-processor met 3.2 GHz. Staar je dus niet blind op enkel de waardes.

Support / Ondersteuning

Ondersteuning is bij iedere goede webhoster belangrijk. De meeste webhosters hanteren een wachttijd van maximaal 24 uur. Als je website offline is, wil je immers dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. We keken naar de kwaliteit van de antwoorden en de reactiesnelheid.

Ook de expertise van de support is belangrijk. Bij problemen wil je immers liefst iemand spreken die verstand van zaken heeft en het probleem meteen kan oplossen.

Extra’s

Lang niet alle hostingaanbieders bieden extra’s aan. Toch zijn extra’s altijd interessant. Tijdens onze tests zagen we bijvoorbeeld dat bepaalde aanbieders gratis malware scanners aanbieden. Deze extra’s hebben we meegewogen in de tests.

SLA’s

Ten slotte maken hostingproviders gebruik van zogenaamde Service-Level Agreement (SLA). Het is een type overeenkomst waarin afspraken staan tussen de klant en de aanbieder van de webhosting. Zo worden er bijvoorbeeld de rechten en plichten omschreven en de kwaliteitseisen waar je als afnemer recht op hebt. Je kunt SLA’s afnemen waarbij men bijvoorbeeld managed hosting aanbiedt. Alle problemen worden dan hoe dan ook door de helpdesk opgelost.

De meeste budgethosters hebben een SLA op basis van best-effort; de klant moet zelf inspanningen doen om het probleem op te lossen, maar als er iets fout zit aan de kant van de webhoster, zal hij zich maximaal inspannen om het probleem op te lossen.

Backups

Ten slotte keken we naar de mogelijkheden tot backups. Bij sommige aanbieders is het noodzakelijk dat je als klant zelf je eigen backups maakt. Andere aanbieders maken iedere nacht zelf backups van je website of VPS, zodat je bij problemen deze gemakkelijk terug kunt zetten. Het is van groot belang dat je van tevoren weet hoe de backups gemaakt worden en wanneer. Zo voorkom je nare verrassingen achteraf. Bijvoorbeeld als een harde schijf is gecrasht en je zelf backups had moeten maken. Dan ben je je website meestal kwijt. Om dat te voorkomen; controleer goed of er automatisch backups worden gemaakt, of dat je dat zelf moet doen.

De geteste specificaties

We hebben 7 top hosting providers getest. In ons onderzoek namen we steeds de basispakketten van de webhosters onder de loep. In dit deel bespreken we de specificaties van ieder basispakket per aanbieder.

iXL Hosting

iXL Hosting logo

Bij iXL Hosting ben je vrij goedkoop uit. Je kunt kiezen voor Personal hosting of Business hosting. Een Personal hosting pakket is bedoeld voor de website eigenaar die zijn eigen persoonlijke websites wil hosten. Bijvoorbeeld een website over een hobby of een website over de familie. Zo’n website heeft doorgaans niet veel bezoekers en neemt weinig ruimte in.

Bij iXL Hosting kun je je website al online krijgen vanaf 2,50 euro per maand. Je krijgt dan 1GB opslag op een SSD harde schijf, wat de laadtijd van de website ten goede komt. Je kunt twee websites tegelijk hosten op het pakket. Bovendien krijg je de beschikking over 4-emailadressen, gratis SSL-certificaten en worden er standaard 8 backups per dag gemaakt. Je krijgt gegarandeerd 3 CPU Cores en 4GB RAM-geheugen. Samen met HTTP/2, OPCach en gzip-ondersteuning laden websites bij iXL Hosting zeer snel. De webhoster ondersteunt bovendien gratis DDOS-bescherming, iets wat we niet vaak zien.

Op vlak van de support kan iXL Hosting concurreren tegen de grootste hostingproviders. Je krijgt bijna instant hulp. Welke vraag je ook hebt, er is nog geen enkel probleem geweest dat ze niet kunnen oplossen.

  • 1 GB SSD-opslag
  • 4 emailadressen
  • 8 backups per dag
  • 3 CPU cores
 • 4GB RAM
 • Time-to-first-byte (WordPress): 230ms.
 • Support: Vaak binnen 30 minuten
 • Prijs: Vanaf €2,50 per maand

MEER INFORMATIE

Savvii

Savvii logo

Savvii biedt in het basispakket enkel managed webhosting aan. Dat betekent dat alle problemen met een website voor je worden opgelost. Je hebt zelf dan minder omkijken naar situaties als storingen en instelfouten. Daardoor is het Shared One-pakket aardig aan de prijs. Je betaalt 29 euro per maand en krijgt daarvoor 10 GB shared webhosting. Bovendien krijg je toegang tot de telefonische support. Omdat het hier shared webhosting betreft, krijg je geen toegang tot SSH.

Bovendien kun je de locatie van de server niet zelf kiezen en staat de helpdesk niet 24/7 klaar voor spoedklussen. Wel krijg je een aantal extra’s zoals onbeperkt dataverkeer, automatische updates, gratis malware detectie, een SSL-certificaat, dagelijkse backups, FTP-toegang, HTTP/2-ondersteuning, Varnish caching en de mogelijkheid om meerdere websites tegelijk te hosten.

  • 10GB shared SSH-webhosting
  • HTTP/2 ondersteuning
 • Geen 24/7 spoed-ondersteuning
 • Varnish caching
 • Time-to-first-byte (WordPress): 280ms.
 • Support: Binnen 15 minuten
 • Prijs: Vanaf €29 per maand

MEER INFORMATIE

Vimexx

Vimexx logo

Bij Vimexx kun je zelf kiezen of je webhosting in Nederland of in België wilt. Een Start-pakket heb je al vanaf 0,45 euro per maand. Je krijgt dan 2GB SSD-schijfruimte en mag maximaal 25GB aan dataverkeer per maand gebruiken. Alle andere pakketten hebben ongelimiteerd dataverbruik. Wel mag je onbeperkt domeinen hosten, maar krijg je geen gratis domein.

Voor 45 cent per maand heb je de beschikking over 1 CPU core en 1GB gegarandeerde RAM. Je mag onbeperkt SSL-certificaten aanmaken. Er worden zeven keer per dag backups gemaakt, die maximaal 60 dagen bewaard blijven. Vimexx heeft als extra’s: HTTP 2.0, WP Cli, Redis Cache, OpCache en Memcached, SSH-toegang, toegang tot een gratis website maker, de mogelijkheid om backups te maken en terug te zetten en je krijgt toegang tot Installatron, waarmee je geautomatiseerd websites kunt installeren.

De helpdesk is snel en deskundig. Ze willen ook echt de klant helpen met al hun problemen. Voor een budgethoster leidt de kwaliteit van de support er zeker niet onder.

  • 2 GB SSD-schijfruimte
  • 25 GB per maand dataverkeer
  • 1 CPU Core
  • 1 GB RAM
  • 7x per dag backups
  • 500 emails per dag
 • Time-to-first-byte (WordPress): 922ms.
 • Support: Vaak binnen 1 uur
 • Prijs: Vanaf €0,45 per maand

MEER INFORMATIE

Versio

Versio logo

Bij Versio sluit je het Starter NL-pakket voor 0,50 euro per maand af. Daarvoor krijg je 1,5 GB SSD-schijfruimte en 20GB dataverkeer. Je kunt maximaal 25 domeinnamen hosten, maar kunt onbeperkt gebruikmaken van e-mailboxen, MySQL Databases en PHP-versies. Tot 15 dagen na aanschaf krijg je toegang tot de gratis websites verhuisservice. WordPress, Joomla en Magento installeren doe je in één muisklik. Er wordt dagelijks één backup gemaakt die 60 dagen bewaard blijft.

De support van Versio reageert gemiddeld binnen een werkdag. Hun expertise is goed in verhouding met de prijzen van de hosting. Wil je snelle support door experts? Dan moet je naar een duurdere provider op zoek gaan.

  • 1,5 GB SSD-schijfruimte
  • 20GB dataverkeer
  • Maximaal 25 domeinnamen
 • Time-to-first-byte (WordPress): 800ms
 • Support: Binnen 1 werkdag
 • Prijs: Vanaf €0,50 per maand

MEER INFORMATIE

Neostrada

Neostrada logo

Neostrada is een van de bekendste en meest gekozen webhosters van Nederland. Een Starter-pakket kost 0,85 euro per maand en biedt 3GB webruimte op een SSD-schijf. Je krijgt toegang tot het cPanel-controlepaneel, waar je een onbeperkt aantal websites kunt beheren.

Neostrada garandeert 1 vCPU, wat inhoudt dat één virtuele CPU voor jouw pakket wordt gegarandeerd. Daarnaast reserveert Neostrada standaard 1 GB werkgeheugen. Je kunt er gratis SSL-certificaten aanmaken. Als SLA belooft Neostrada een uptime van tenminste 99,9 procent. Als extra kun je gebruikmaken van de geïntegreerde virusscanner, koppeling met CloudFlare, Installatron en een in- en uitgaande spamfilter. Zo is je website goed beschermd tegen spam.

De support van Neostrada is zeker goed in verhouding met de prijs. De medewerkers zijn vriendelijk en proberen je altijd zo goed mogelijk te helpen.

  • 3GB webruimte op SSD
  • Toegang tot cPanel
  • 1 vCPU
  • 1GB werkgeheugen
 • Time-to-first-byte (WordPress): 1494 ms
 • Support: Binnen 1 werkdag
 • Prijs: Vanaf €0,50 per maand

MEER INFORMATIE

TransIP

TransIP logo

TransIP biedt een instap-pakket aan vanaf 3 euro per maand. Daarbij mag je gebruikmaken van slechts één database en 5-emailadressen. TransIP biedt standaard 10 GB dataopslag en onbeperkt dataverkeer. Bovendien maakt de webhoster automatische backups. Belangrijk om te weten: enkel de eerste maand kost het pakket 3 euro per maand. Daarna wordt de prijs verhoogd naar 5 euro per maand.

De support van TransIP reageert gemiddeld binnen 1 werkdag. Zeker niet slecht en voor die prijs kan je ook niet meer verwachten.

  • 1e maand: 3 euro. Daarna 5 euro per maand
  • 100 GB dataopslag
  • Onbeperkt dataverkeer
  • Automatische back-ups
 • Time-to-first-byte (WordPress): 2406 ms
 • Support: Binnen 1 werkdag
 • Prijs: Vanaf €5 per maand

MEER INFORMATIE

WPsnelheid

WPsnelheid logo 150x150

WPsnelheid is een eigen webhoster die gebruikmaakt van de servers van iXL Hosting. Daardoor profiteer je van dezelfde voordelen die we hierboven hebben genoemd. De extra voordelen van WPsnelheid:

  • Supersnelle managed SEO hosting
  • Monitoring snelheid & server
  • Elke maand gratis analyse website en server
  • Complete website- en server optimalisatie
 • Complete beveiliging WordPress
 • Onbeperkt gebruik SEO-tool

MEER INFORMATIE

Best getest: de hosting van iXL Hosting

Het best geteste pakket uit onze test is het starterspakket van iXL Hosting. Met een klein bedrag van 2,50 euro per maand krijg je veel waar voor je geld. We vonden maar weinig andere hostingaanbieders waarbij je bij een starterspakket al 3 vCPU gegarandeerd krijgt, evenals 4GB geheugen. In combinatie met de SSD-opslagruimte weet je zeker dat je website snel zal laden. Met acht backups per dag weet je zeker dat je data altijd veilig is. Daarnaast wordt de website gratis beschermd tegen DDoS-aanvallen.

Bovendien blinkt iXL Hosting uit in support en expertise. Is er eens een probleem met je website, dan helpt de helpdesk je snel verder. We vinden dit pakket dan ook een enorme aanrader.

Over Diamond Unlimited van WPsnelheid

Voor een bedrag van 50 euro per maand kun je ook kiezen voor het Diamond Unlimited-pakket van WPsnelheid. Je website wordt dan volledig voor Google geoptimaliseerd. Je krijgt dan een volledige snelheidsscan en kan de cache zelf instellen. Om je website sneller te laten kun je HTML comprimeren en CSS verklein en combineren. Daarnaast wordt er browser caching toegevoegd en worden afbeelding geoptimaliseerd. Je website wordt geplaatst op onze snelste SEO-servers voor maximale snelheid en kans om hoger te ranken in Google.

WPsnelheid heeft een uitgebreid e-book SEO-checklist die je gratis krijgt bij afname van het pakket. De waarde van de e-book is 20 euro. Daarnaast heb je een premium plugin ter waarde van 50 euro tot je beschikking, waarmee de snelheid geoptimaliseerd wordt. Uiteraard kun je databases configureren en optimaliseren. Daarnaast geniet je van extra’s als de analyse en optimalisaties van servers en kun je een veel voorkomend probleem, mixed content oplossen. Diamond Unlimited is daarmee de beste keus als je hoog in Google wilt ranken.

Leave a Reply